Değer Akış Haritalama (Value Stream Mapping-VSM)

90 dakika

22 Haziran 2020

Ücretsiz

Değer Akış Haritalama (Value Stream Mapping-VSM)

Geleneksel üretim yöntemleri, makinaların ve operatörlerin sürekli çalıştırılmasını öngörür. Bu durum kuruluşun stoklarının ve maliyetlerinin artmasına neden olur. Yalın Üretim; hızlı, kaliteli ve düşük maliyetli üretime odaklanır, bunların gerçekleşmesi ise kuruluşta kültürel bir dönüşüm sağlanması ile mümkündür. Malzeme ve bilgi akışını görsel bir şekilde sunan ve israfları yok etmek için operasyonlara tek tek değil de üretimin geneline bakan VSM, Yalın dönüşümün temel taşlarından birisidir.
Bu eğitim, katılımcılara aşağıdaki yetkinlikleri kazandırmayı amaçlar;
• VSM ile ilgili tanımları, kavramları ve sembolleri bilmek,
• Mevcut Durum Değer Akış Haritalamasını yapabilmek,
• Kayıpları ve israfları belirleyebilmek,
• Yalın uygulamaları ve iyileştirme çalışmalarını planlayabilmek,
• Gelecek Durum Değer Akış Haritalamasının yapabilmek.
Akademisyenler ve üniversite öğrencileri, Değer Akış Haritalama’yı kendi kariyer planlarına alıp almayacağına karar verebileceklerdir.

• Yalın düşünce
  • Değer ve İsraf kavramı
  • Malzeme ve bilgi akışı
  • Değer Akış Yönetimi nedir?
  • Değer Akış Haritalamada kullanılan semboller
  • Değer Akış Haritalama araçları (Lead Time, Takt Time, Cycle Time, OEE)
  • Değer Akış Haritalama uygulama adımları
  • Pilot bölgenin seçimi
  • Ürün grubunun belirlenmesi
  • Ekibin oluşturulması ve eğitilmesi
  • Mevcut Durum Değer Akışı Haritasının çizilmesi
  • Yalın metriklerinin belirlenmesi
  • Yalın araçlarının uygulanması (Tek Parça Akışı, KAIZEN, SMED, TPM, Kanban,
  • 5S, Spagetti Diyagramı, Poka Yoke, Hat Dengeleme)
  • Gelecek Durum Değer Akışı Haritasının çizilmesi
  • KAIZEN Planı’nın oluşturulması
  • KAIZEN Planı’nın uygulanması
  • Sonuçların ölçülmesi ve standartlaştırma

Eğitim sonunda tüm katılımcılara "Katılım Belgesi" verilecektir.

Dr. Hakan Turan

Gaziantep’te doğdu. 2002 yılında Kocaeli Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümünde lisans eğitimini tamamladı. 2008 yılında University of East London’da International Business (Uluslararası İşletme-MBA) Bölümünden mezun oldu. 2014 yılında Kocaeli Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümünde doktora eğitimini bitirdi.

RAVELLİ GÖMLEK’te Üretim Mühendisi olarak 6 ay çalıştı. Burada zaman etdüdü ve 5S çalışmaları yürüttü.

TREXTA’da (Nokia’nın uluslararası tedarikçisi) 1 yıl Kalite Kontrol Müdür Yardımcısı olarak Yalın Üretim teknikleri ve Yalın 6 Sigma tekniklerini uyguladı.

ARK PRES’te (Otomotiv sektöründe emniyet kemerleri üreticisi) 1 yılı aşkın süre Üretim ve Üretim Planlama Müdürü çalıştı. Bu sürede IATF 16949 için gerekli olan FMEA, APQP, MSA ve PPAP alanlarında çalışmalar yürüttü. Yalın üretim teknikleri ve zaman etüdü çalışmaları uygulamalarıyla verimlilik artırmayı yönetti. Yalın 6 Sigma tekniklerini uyguladı. ERP sisteminin kurulması çalışmalarını yönetti.

TÜBİTAK’ta 4 yıla yakın danışman olarak Süreç Yönetimi ve Risk Yönetimi projelerini yönetti. Süreç iyileştirme çalışmalarında proje yöneticisi olarak görev aldı.

TÜBİTAK adına; Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı, Ahi Evran Üniversitesi, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ve Doğu Anadolu Projesi (DAP) süreç yönetimi ve süreç iyileştirme danışmanlığı yaptı. Aynı zamanda, Stratejik Planlama, Yalın 6 Sigma, Süreç Yönetimi, Risk Yönetimi ve Problem Çözme Teknikleri konularında birçok kuruma eğitimler verdi.

ARRAY’da (Mobilya sektöründe ray üreticisi) 1 yılı aşkın süre Üretim Müdürü olarak yalın üretim araçlarını kullandı.  Bulanık Mantık ve Çok Kriterli Karar Verme Teknikleri alanında da çalışmalar yürüttü.

Yalın Üretim Teknikleri, Yalın 6 Sigma, Süreç Yönetimi, Risk Yönetimi, Stratejik Planlama, Balanced Scorecard, Analitik CRM, Veri Madenciliği, İş Etüdü ve Çok Kriterli Karar Verme Teknikleri uzmanlık alanlarıdır. Bu alanlarda, 50’nin üzerinde uluslararası ve ulusal akademik makale ve yayın yazdı.

Üretim ve finans sektörlerinde, Yalın 6 Sigma Karakuşak projelerini başarı ile tamamladı. Yalın 6 Sigma Karakuşak olarak ekip üyelerine eğitimler verdi.

Halen Sigma Center’de Yönetim Sistemleri Uzmanı ve Yalın 6 Sigma Karakuşak olarak eğitimler vermekte, danışmanlık yapmaktadır. Aynı zamanda bu konular ile ilgili eğitim içerikleri geliştirmektedir. Ayrıca, ulusal dergilerde alanlarıyla ilgili hakemlik yapmaktadır.

Kontenjanımız dolmuştur.

Eğitimimize göstermiş olduğunuz ilgi için teşekkür ederiz.
Bir sonraki eğitimin kayıt sürecinden haberdar olmak için lütfen aşağıdaki formu doldurunuz.

İSÜSEM’in eğitimlerinden haberdar olmak için İSÜSEM'den tarafıma elektronik ileti ve SMS gönderilmesini onaylıyorum.

Başvurunuz alınmıştır.