Operasyon Mükemmelliği ve Yalın Yönetim (Operation Excellence and Lean Management)

30 Saat (5 gün)

İstinye Üniversitesi Topkapı Kampüsü

Yalın Yönetim ve Üretim; ürün ve hizmet yaratma sürecini israflardan arındırıp sadeleştirerek, sunulan değeri mükemmelleştirmek ve bu yolla firma karlılığını arttırmak amacını taşıyan kavram, sistem ve teknikler bütünüdür. Yalın düşüncede israf, bilinen anlamının ötesinde müşteri açısından bir değer oluşturmayan, müşterinin fazladan bedel ödemeyi kabul etmeyeceği her şeydir. Tasarımdan sevkiyata tüm ürün/hizmet yaratma aşamalarındaki her türlü israfın (hatalar, aşırı üretim, stoklar, beklemeler, gereksiz işler, gereksiz hareketler, gereksiz taşımalar) yok edilmesi ile maliyetlerin düşürülmesi, müşteri memnuniyetinin arttırılması, piyasa koşullarına uyum esnekliğinin kazanılması, nakit akışının hızlandırılması hedeflenir.

Yalın Üretim; Yalın Sigma, Yalın TPM (Toplam Verimli Yönetim) ve Operasyon Mükemmelliği altındaki tüm yönetim sistemlerinin şemsiyesidir. Sistemin bütününü değerlendirmesi açısından diğer yönetim sistemlerinin temel felsefesini oluşturur.

• İleri seviye olarak Üst Yönetim, Yönetici ve Mühendisler,
  • 2. Seviye olarak tüm Formen ve Mavi Yaka çalışanlar

"Yalın üretim" prensipleri ve Liderlik
Müşteri taleplerine uygun esnek üretim
Kaikaku ile kaizen problem çözme teknikleri
Katma değer üreten ve üretmeyen süreçler
"Lean Teknikler" – araçları
Çekme sistemi ile itme sistemi
Stok Yönetimi
Müşteri talebi temelinde tüketim yönetimi
Katma değer üretmeyen işlerin önlenmesi ve prosesler arası bağlantılar
Değer akışı yönetimi & Üretim senkronizasyonu
TPM, 5S ve Sigma araçları bilgilendirme
Hat tasarımı & hesaplamalar
Kanban hesapları ve uygulama
Workshop Simülasyon

Eğitime katılım, projeler ve son yapılacak sınav sonucuna göre %80 başarı sağlayan katılımcılara İstinye Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi tarafından “Sertifika” verilir.

Katılım % 20
Proje % 30
Sınav % 50

Dr. Öğr. Üyesi Tayfun UTAŞ

Dr. Tayfun Utaş, Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Makine Mühendisliği Lisans derecesini aldı (1988). İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Bölümü'nden İşletme Yönetimi alanında MBA (1996) ve Aynı fakültenin İşletme Yüksek Lisans (2001) derecesini almıştır. Yüksel Lisans bitirme tezi Yalın Üretimde TPM uygulamalarıdır. Toplam Üretken Bakım ve Toplam Verimli Yönetimi uygulamaları hakkında kapsamlı araştırmalar yapmıştır. Ardından, Okan Üniversitesi'nde Sosyal Bilimler Bölümü Doktora programını tamamladı (2016). Çalışmalarının odak noktası,  İş Karakteristik Modeli Çerçevesinde Mavi Yakalı çalışanların Motivasyonu başlıklı çalışmalarıdır. Vestel ve Beko gibi World-Class özel şirketlerinde çalıştı. 2018 yılına kadar Uluslararası bir firmada Operasyon Direktörü olarak çalıştı. Halen İstinye Üniversitesi Öğretim Görevlisidir.

Japonya'da yarı-hükümet birliği olan JIPM (Japonya Enstitüsü Üretim Enstitü) tarafından verilen TPM Uzman Sertifikasına sahiptir. Toyota eğitim merkezinden Üretim Yönetimi programına katılmış ve  Üretim Yönetici uzman sertifikası almıştır. Altı Sigma Kara Kuşak olan Tayfun Utaş birçok farklı konuda proje liderliği yapmıştır. İş hayatında Yalın ve Toyota Üretim Sistemlerine dayanan çok sayıda proje gerçekleştirmiştir. Çeşitli şirketlerde ve üniversitelerde TPM, Kaizen ve Sigma hakkında seminer ve konferanslar verdi. ISO, MMO ve çeşitli şirketlerde Yalın Sigma uygulaması üzerine atölye çalışmaları yaptı. Bu konularda İstanbul Sanayi Odası tarafından kitapları yayımlanmıştır. Utaş, 2016 yılından itibaren Londra merkezli yabancı danışmanlık firması TRACC ile MMS (Manufacturing Management Systems) altında Operasyon Mükemmelliği metodolojisi üzerinde çalışmaktadır.

Proje Yönetici ve Liderliği altında; Dünya TPM ödülü, Kal-Der Kalite Ödülü,  Siemens şirketi tarafından Enerji Siemens Ödülü, Türkiye Enerji Bakanlığı tarafından Enerji Oscar Ödülü, Türkiye Enerji Bakanlığı tarafından Fabrika Enerji Verimliliği  Ödülü kazanmıştır.

Deneyim Alanları: Sigma, TPM ve Yalın Üretim Sistemleri, Motivasyonu Artırma, Ekip Çalışması ve Katılım, Otonom Yönetim, Üretim ve Üretim Sistemleri, ISO Sistemleri,  Yatırım ve Makine Bakım ve Otomasyon Sistemleri, Kalibrasyon Sistemleri, Tesis Yönetimi, Operatör Eğitimi, Proses Mühendisliği, Endüstriyel ve Mekanik Mühendislik Kavramları, Damıtma Teknikleri, Operasyon KPI, İş Raporları, Otomatik Sistemler, Süreç Yönetimi, Altı Sigma, Enerji Tüketimini Azaltma ve Uygulama Denetimleri, Operasyon Yönetiminde  Mükemmellik ve Tedarik Yönetimi. İnsan Kaynakları Performans yönetimi, Örgüt Psikolojisi, Değişim Projeleri.